Chapter 10 Magnetism and Electromagnetic Induction Test Questions

Text Preview:
Chapter 10
            Magnetism and Electromagnetic Induction
                        Test Questions

Multiple Choice Questions

1 . The source of all magnetism is
a. tiny pieces of iron. .
b. tiny domains of aligned atoms.
c. ferromagnetic materials.
d. moving electric charge.
e. none of these
Answer: d

2. Moving electric charges will interact with
a. an electric field.       b. a magnetic field.             e. both of these       d. none of these
Answer: c

3. An iron rod becomes magnetic when.
a. positive ions accumulate at _me end and negative ions at the other end.
b. its atoms are aligned having plus charges on one side and negative charges on the other.
c. the net spins of its electrons are in the same direction.
d. its electrons stop moving and point in the same direction.
e. none of these.
Answer: c

4. Like kinds of magnetic poles repel while unlike kinds of magnetic poles
a. attract.                   b. repel also.                 c. may attract or repel.
Answer: a

5. Several paper clips dangle from the north pole of a magnet. The induced pole in the bottom of
the lowermost paper clip is a
a. north pole.
b. south pole.
c. north or south pole-no difference really.
Answer: a

6. An iron nail is more strongly attracted to the
a. north pole of a magnet.
b. south pole of a magnet.
c. north or south pole-no difference really.
Answer: c

7. Surrounding every moving electron is
a. a magnetic field.
b. an electric field.
c. both of these
d. none of these
Answer: c

8 . Magnetism is due to the motion of electrons as they
a. move around the nucleus.
b. spin on their axes.
c. both of these
d. none of these
Answer: c

9. Magnetic domains normally occur in
a. iron.
b. copper.
c. silver.
d. all of these
e. none of these
Answer: a

10. Magnetic field lines about a current-carrying wire
a. extend radially from the wire.
b. circle the wire in closed loops.
c. both of these
d. neither of these
Answer: b

11 . The force on an electron moving in a magnetic field will be the largest when its direction is
a. the same as the magnetic field direction.
b. exactly opposite to the magnetic field direction.
c. perpendicular to the magnetic field direction.
d. at an angle other than 90 to the magnetic field direction.
e. none of these
Answer: c

12. The intensity of cosmic rays bombarding the earth's surface is largest at the
a. poles.
b. mid-latitudes.
c. equator.
Answer: a
13. The magnetic north pole of the earth is nearest
a. the Hudson Bay region of Canada.                 b. Australia.                      c. both of these
Answer: b

14. Which pole of a compass needle points to a south pole of a magnet?
a. north pole.
b. south pole.
c. both of these
Answer: a

15. An electric motor and electric generator are
a. very similar devices.                                                b. entirely different devices.
Answer: a

16. Magnet A has twice the magnetic field strength of magnet B, and at a certain distance pulls on
magnet B with a force of 100 N. The amount of force that magnet A exerts on magnet B is
a. at or about 50 N.
b. exactly 100 N.
c. More information is needed.
Answer: b

17. Compared to the huge force that attracts an iron tack to a strong magnet, the force that the tack
exerts on the magnet is
a. relatively small.                b. equally huge.               c. More information is needed.
Answer: b

18. If a compass is moved from the northern hemisphere to the southern hemisphere, its magnetic
needle will change direction
a. by 180.
b. depending on where the measurement is taken.
c. by 90.
d. hardly at all.
e. none of these
Answer: d

19. A likely cause for the existence of the earth's magnetic field is
a. moving charges in the liquid part of the earth's core.
b. great numbers of very slow moving charges in the earth.
c. convection currents in the liquid part of the earth's core.
d. all of these
e. none of these
Answer: d
20. Which force field can increase a moving electron's speed?
a. electric field
b. magnetic field
c. both of these
d. none of these
Answer: a

21 . Which force field can accelerate an electron, but never change its speed?
a. electric field.
b. magnetic field.
c. both of these
d. none of these
Answer: b

22. When a bar magnet is broken in two as shown, each piece is
a. as magnetic as the original magnet.
b. actually stronger than the original magnet.
c. half as strong as the original magnet.
0. no longer magnetic.
Answer: c

23. When there is a change in the magnetic field in a closed loop of wire,
a. a voltage is induced in the wire.
b. current is made to flow in the loop of wire.
c. electromagnetic induction occurs.
d. all of these
e. none of these
Answer: d

24. Thrust a magnet into a coil of wire and the coil
a. becomes an electromagnet.
b. has a current in it.
c. both of these
d. neither of these
Answer: c

25. When a magnet is thrust into a coil of wire, the coil tends to
a. attract the magnet as it enters.
b. repel the magnet as it enters.
c. both of these
d. neither of these
Answer: b
26. Electromagnetic induction occurs in a coil when there is a change in
a. electric field intensity in the coil.
b. magnetic field intensity in the coil.
c. voltage in the coil.
d. the coil's polarity.
e. electromagnetic polarity.
Answer: b

27. Voltage can be induced in a wire by
a. moving the wire near a magnet.
b. moving a magnet near the wire.
c. changing the current in a nearby wire.
d. all of these
e. none of these
Answer: d

28. The magnetic field strength inside a current-carrying coil will be greater if the coil encloses a
a. vacuum.
b. wooden rod.
c. glass rod.
d. rod of iron.
e. none of these
Answer: d

29. If a magnet is pushed into a coil, voltage is induced across the coil.   If the same magnet is pushed
into a coil with twice the number of loops,
a. one-half as much voltage is induced.
b. the same voltage is induced.
c. twice as much voltage is induced.
d. four times as much voltage is induced.
e. none of these
Answer: c

30. A device that transforms electrical energy to mechanical energy is a
a. generator.
b. motor.
c. transformer.
d. magnet.
e. none of these
Answer: b

31. Voltage produced by a generator alternates because
a. unlike a battery, it produces alternating current.
b. the changing magnetic field that produces it alternates.
c. alterations in the mechanical energy input.
Download Link:
Share Link: Forum Link:

More on Science & Technology

  • Picture: Math Boxes - Everyday Math - Login

    Math Boxes – Everyday Math – Login

    File Size: 1,819.53 KB, Pages: 5, Views: 185,780 views

    Math Boxes Objectives To introduce My Reference Book; and to introduce the t Math Boxes routine. www.everydaymathonline.com ePresentations eToolkit Algorithms EM Facts Family Assessment Common Curriculum Interactive Practice Workshop Letters Management Core State Focal Points Teacher's GameTM Standards Lesson Guide Teaching the Lesson Ongoing Learning …
  • Picture: A Study of the Relationship Between Students Anxiety and

    A Study of the Relationship Between Students Anxiety and

    File Size: 72.91 KB, Pages: 7, Views: 167,123 views

    US-China Education Review B 4 (2011) 579-585 Earlier title: US-China Education Review, ISSN 1548-6613 A Study of the Relationship Between Students' Anxiety and Test Performance on State-Mandated Assessments Rosalinda Hernandez, Velma Menchaca, Jeffery Huerta University of Texas Pan American, Edinburg, USA This study examined whether …
  • Picture: HIGH-EFFICIENCY UPFLOW FURNACE INSTALLER'S  - Crown Boiler

    HIGH-EFFICIENCY UPFLOW FURNACE INSTALLER’S – Crown Boiler

    File Size: 534.22 KB, Pages: 27, Views: 162,161 views

    HIGH-EFFICIENCY UPFLOW FURNACE INSTALLER'S INFORMATION MANUAL D ES IG N CE R TI F I ED ATTENTION, INSTALLER! After installing the ATTENTION, USER! Your furnace installer should furnace, show the user how to turn off gas and electricity to give you the documents listed on …
  • Picture: Raven/Johnson Biology 8e Chapter 12 1.

    Raven/Johnson Biology 8e Chapter 12 1.

    File Size: 99.62 KB, Pages: 9, Views: 54,416 views

    Raven/Johnson Biology 8e Chapter 12 1. A true-breeding plant is one that-- a. produces offspring that are different from the parent b. forms hybrid offspring through cross-pollination c. produces offspring that are always the same as the parent d. can only reproduce with itself The …
  • Picture: Math Skills for Business- Full Chapters 1 U1-Full Chapter

    Math Skills for Business- Full Chapters 1 U1-Full Chapter

    File Size: 3,860.88 KB, Pages: 188, Views: 58,507 views

    Math Skills for Business- Full Chapters 1 U1-Full Chapter- Algebra Chapter3 Introduction to Algebra 3.1 What is Algebra? Algebra is generalized arithmetic operations that use letters of the alphabet to represent known or unknown quantities. We can use y to represent a company's profit or …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *